0

Soru12 Dakikada 240 metre koşan kişinin sürati kaç m/s'dir?
Çözüm
Zaman= 2 dk = 2 x 60s = 120 s
Yol: 240 m
Sürat= ?
Sürat = Yol/Zaman = 240/120 = 2 m/s

Soru2: Sürati 2 m/s olan Emre ile Sürati 10 m/s olan otomobil arasında 600 metre mesafe vardır. Emre ile otomobil kaç saniye sonra karşılaşırlar?Çözüm
Zıt yönde gittikleri için daha kısa sürede karşılaşacaklardır. Süratler birbiri ile toplanacaktır.

Toplam sürat: 2m/s + 10 m/s = 12 m/s
Yol: 600 m
Zaman = Yol/ Sürat = 600/12 = 50 s


Soru3: Sürati 90 km/h olan aracın 2 saatte alacağı yol nedir?
Çözüm

Alınan yol= Sürat x zaman
Yol = 90 x 2 = 180 km


Soru4: 10 m/s süratle giden otomobilin 15 dakikada alacağı yol kaç kilometredir?
Çözüm

Sürat = 10 m/s
Zaman = 15 dk = 15 x 60 s= 900 s
Yol = Sürat x Zaman = 10 x 900 = 9000 metre = 9 km


Soru5: 72 km/h kaç m/s dir?
Çözüm
km/h den m/s çevrilirken sayı 10 ile çarpılarak 36'ya bölünür.
72 x 10/36 = 20 m/s


Soru6: Konya'dan saat 13:00 çıkan otobüs, saat 16:00 da Ankara'ya varmıştır. 261 km olduğuna göre otobüs ortalama olarak hangi süratle gitmiştir.
Çözüm
Zaman= 16:00 - 13:00 = 3 saat
Yol = 261 km
Sürat = yol/zaman = 261/3 = 87 km/h


Soru7: 25 dakikada 50 cm giden salyangozun sürati kaç cm/dkdir?
Çözüm
Sürat = Yol/ zaman
Sürat= 50 cm/ 25 dk = 2 cm/dk


Soru8: Aşağıdakilerden hangisi sürat birimi değildir?
m/s
·         km/s
·         cm/s
·         m x s
·         s/m
·         km/dk
Çözüm
m x s (metre x saniye) sürat birimi değildir. Çarpım değil bölüm olmalıdır.
 s/m (saniye / metre) sürat birimi değildir. Tersi olması gerekirdi.


Soru9: Dağın yamacında duran Emel, karşı dağda odun kesen oduncunun baltayı vurduktan 3 saniye sonra sesini duymaktadır. Buna göre oduncu ile Emel arasındaki mesafe nedir? (Sesin havada yayılma sürati 340 m/s)
Çözüm
Alınan yol = Sürat x Zaman
Yol = 340 x 3 = 1020 metre


Soru10: Bir sporcu 600 metrelik parkuru 6 dakikada 3 tur atmıştır. Buna göre Sporcunun sürati kaç m/s dir?
Çözüm
Alınan yol = 600 x 3= 1800 metre
Zaman = 6 x 60 = 360 saniye
Sürat = Yol/Zaman = 1800m/360s = 5 m/s


Soru11: 40 km yolu 40 dakikada alan kamyonun sürati nedir?
Çözüm
1. Yol
40 dk da                 40 km yol alırsa
1 saat (60 dk) da         ne kadar yol alır.
Orantı kuruyoruz.
Yol= 40 x 60/40 =60 km yol alır.
Sürat 60 km/h
2. Yol
40 dk = 2/3 saat dir
Sürat = Yol/Zaman = 20 km/ 2/3h = 60 km/h


Soru12: Ortalama sürati 75 km/h olan otobüs 375 km lik yolu 6 saatte almıştır. Buna göre otobüs kaç saat mola vermiştir?
Çözüm
375 km yolu 75 km/h süratle ne kadar sürede gider bunu bulmalıyız.
Zaman = Yol/ Sürat = 375/75 = 5 h
Toplam yolu 6 saatte aldığına göre 6-5=1 saat mola vermiştir.


Soru13: 60 cm lik yolu yarım saate giden salyangozun sürati kaç cm/dkdir.
Çözüm
Yarım saat=30 dk
Sürat= 60 cm/ 30 dk = 2 cm/dk


Soru14: 2 saat 15 dakikada  810 kilometre giden Jet uçağın sürati nedir?
Çözüm
Zaman: 2 h 15 dk = 2x60 + 15 =135  dk = 135 x 60 = 8.100 s
Yol: 810 km = 810.000 m
Sürat = 810.000m / 8.100 s = 100 m/s

Soru15: Sürati 30 m/s olan otomobil 2 dakikada ne kadar yol alır?
Çözüm
zaman = 2dk = 2 x 60 = 120 s
Sürat = 30 m/s
Yol = Sürat x Zaman = 120 x 30 = 3600 m

Soru16: 5 dakikada 900 metre giden bisikletlinin sürati kaç m/s dir.
Çözüm
Zaman= 5 dk = 5 x 60 = 300 s
Yol = 900 m
Sürat = Yol / Zaman = 900 m/ 300 s = 3 m/s

Soru 17: Koşu yarışında yarışan üç kişinin parkuru bitirme zamanları aşağıda verilmiştir. Bunların süratlerini  büyükten küçüğe
Çözüm
Aynı yolu daha kısa sürede bitirenin sürati en fazladır.
Süratler Ömer>Ahmet>Ali  şeklinde olacaktır.
Bunu süratleri hesaplayarak da bulabilirsiniz.

Soru18: Aralarında 150 metre bulunan hırsız ve polis aynı anda aynı yöne koşmaya başlıyorlar. Polisin sürati 5 m/s, hırsızın sürati 3 m/s olduğuna göre, polis hırsızı ne kadar sürede yakalar?
Çözüm
Aynı yönde koşan hırsız ve polisin süratlari birbirinden çıkarılması gerekir.
5 m/s - 3 m/s = 2 m/s Polis hırsıza 2m/s sürat ile yaklaşmaktadır.
Zaman = Yol/ Sürat = 150 / 2 = 75 s   polis hırsızı 75 saniye sonra yakalar.

Soru19: 360 km yolu 5 saatte alan otomobilin sürati kaç m/s dir?
Çözüm
Yol: 360 km = 360 x 1000 m= 360.000 m
Zaman: 5 h = 5 x 60 x 60 = 18.000 s
Sürat = 360.000 / 18.000  =  20 m/s

Soru20: Sürati 90 km/h olan araç 30 dakikada kaç km yol alır?
Çözüm
1.Yol
Sürat 90 km/h olan araç 1 saate 90 km yol alır.
30 dakika da yarım saat olduğundan bunun yarısını alacaktır.
30 dakikada 45 km yol alır.
2.Yol
Alınan yol = Sürat x Zaman = 90 x 1/2 = 45 km

Soru21: 10 m/s kaç km/h dir?
Çözüm
1. Yol: 
m/s den km/h çevrilirken sayı 36 ile çarpılıp 10'a bölünür.
10x36/10=36 km/h
2. Yol:
1 saniyede alınan yol 10 metre dir.
1 saatte alınan yol (1h = 3600 s den)
 10x3.600= 36.000 m = 36 km olur.


Soru 22: 30 m/s süratle giden aracın 3 saatte alacağı yol nedir?
Çözüm
1. Yol
30 m/s yi km/h çevireceğiz.
30 x 36/10 = 108 km/h
3 saatte alınan yolu bulacağız.
Yol = Sürat x Zaman
Yol = 108 x 3
Yol = 324 km
2. Yol
3 saati saniyeye çevireceğiz.
1 saat 3600 s
3 h= 3 x 3600 = 10800s
3 saatte alınan yol = Sürat x Zaman
Yol = 30 x 10800 =   324.000 m
324.000m = 324 km

Soru 23: Bir otomobil İstanbul'dan Ankara'ya 80 km/h süratle  6 saatte gidiyor. Ankara'dan İstanbul'a 4 saatte dönebilmesi için sürati ne olmalıdır?
Çözüm
Ankara ve İstanbul arasındaki mesafeyi bulalım.
Yol= Sürat x zaman
Yol= 80 km/h x 6 h
Yol= 480 km
Dönüşdeki sürati bulalım.
Sürat = Yol/ Zaman
Sürat = 480/ 4
Sürat = 120 km/h

Soru 24: Sürati 6 m/s olan geminin yarım saatte alacağı yol kaç metredir?

Çözüm
Zaman saat cinsinden olduğu ve süratte zaman saniye cinsinden olduğu için, zamanın saniyeye çevrilmesi gerekir.
Yarım saat = 30 dakika = 30 x 60s = 1800 saniyedir
Alınan yol = Sürat x Zaman
Yol= 6 m/s x 1800 s
Yol = 10800 metre



Yorum Gönder

 
Top